Artikel1_varer_genbrugsbutik_1920 x 580

Giv dit tøj nyt liv

Byt til nyt i Field's

Aflevér dit brugte tøj i Field's og støt et godt formål

Danmark er et af de lande i verden, hvor der bliver købt allermest nyt tøj. Og alt for ofte ender det brugte tøj på forbrændingen, hvor det bogstaveligt talt går op i røg. Over de næste uger sætter Kirkens Korshær og Field's fokus på det problem – og du kan være med! Når du afleverer dit brugte tøj i Field's Informationen på Plan 1, giver du nemlig tøjet en længere levetid.

De fleste kender det nok godt. Trøjen, som ligger på hylden og samler støv, fordi den ikke længere passer. Skoene, der er endt bagerst i skabet, fordi de ikke længere passer til stilen. Kjolen, som blev købt til et bryllup sidste sommer og ikke siden har været af bøjlen.

Nu hvor årstider er ved at skifte, er mange i gang med eller har ryddet ud i klædeskabet. Men, hvad gør du med alt det, som du ikke længere selv vil have eller kan bruge?

Lidt under halvdelen af danskerne indleverer altid eller næsten altid deres brugte tøj og sko til genbrug. Dermed er de med til at give tøjet nyt liv, når det ender i en andens klædeskab. Overskuddet fra salget af tøjet bruger Kirkens Korshær og andre organisationer på at hjælpe udsatte mennesker. Hvad med resten, tænker du måske? Det ryger ofte i skraldespanden. På den måde går flere tons tøj hvert eneste år bogstaveligt talt op i røg, når det bliver kørt til forbrændingen – til stor skade for klimaet. Også selvom omkring 80 procent af det, som bliver smidt ud, stadig har 80 procent af levetiden tilbage.

Den store klimasynder

Der er god grund til at tale om, hvad der sker med vores brugte tøj og tekstiler. For selvom samtalen om, hvordan vi skaber et bæredygtigt forbrug ofte, handler om at spise mindre kød eller tage på færre flyrejser, så er tekstil- og tøjindustrien en af de allermest forurenende industrier.

Og her har danskerne en kedelig verdensrekord. For hvert eneste år køber den gennemsnitlige dansker mellem 13 og 16 kilo nyt tøj. Et forbrug, som ligger 35 procent højere end verdensgennemsnittet. Som forbruger er det svært ikke at få dårlig samvittighed over det. Men der er meget du selv kan gøre, hvis du gerne vil have et mere bæredygtigt tøjforbrug.

4 råd til et mere bæredygtigt forbrug

Fix

Er der kommet et hul i din yndlingsbluse eller i de jeans, som ellers sidder helt rigtigt?

Så vent et øjeblik med at smide dem i skraldespanden. For ofte skal der ikke mere end et par små sting med synålen eller en fed lap til for, at det igen kan blive en del af garderoben eller får et helt nyt look. Og når dine yndlingsstøvler har fået et hak i hælen eller sålen lidt slidt, så overvej at tag det med til skomageren. For ofte skal der ikke ret meget til før end, at de igen er klar til brug.

Formindsk

Køb færre – men bedre kvalitetsting.

Kvalitet koster. Men i det lange løb kan det ofte betale sig at investere i lidt dyrere ting, som holder længere. For de miljømæssige omkostninger ved at producere et stykke tøj bliver ikke mindre, bare fordi tøjet går i stykker efter kun et par ganges brug.

Genanvend

Har du en kjole hængende, som du kun har brugt en enkelt gang?

Det har de fleste af os. Men en vigtig del af et mere bæredygtigt forbrug er at blive bedre til at bruge det, vi allerede har hængende i skabet. Se det som en udfordring i stedet for en forhindring – for det kan være sjovt at sammensætte nye looks eller finde andre måde at bruge tøjet i dit klædeskab på. Samtidigt kan du overveje at erstatte engangsprodukter som vatrondeller med produkter, der kan vaskes og genanvendes.

Genbrug

Når du vælger at indlevere dit brugte tøj til en af Kirkens Korshærs eller andre organisationers genbrugsbutikker, er du med til at give tøjet et længere liv. For blusen, du ikke længere passer – eller kjolen du kun har brugt en enkelt gang til et bryllup – bliver videresolgt til andre, som gerne vil og kan bruge det. Overskuddet fra salget går til at hjælpe udsatte mennesker.

Aflevér dit brugte tøj i Field's Informationen og få rabat

I perioden mellem 1. september -  1. oktober er det blevet endnu lettere at give dit brugte tøj nyt liv til gavn for både miljøet og udsatte mennesker i Danmark. Field’s og Kirkens Korshær er nemlig gået sammen om et initiativ, hvor du kan indlevere dit brugte tøj i Field's Informationen på Plan 1. Du vil få udleveret en voucher med rabatter til butikker som tak for din store hjælp.
Læs mere >>

Det indleverede tøj bliver givet til Kirkens Korshærs genbrugsbutikker, som kan sælge det videre i deres 240 butikker på landsplan. Det sikrer vigtige midler til Kirkens Korshærs hjælpearbejde for udsatte, sårbare og fattige mennesker i Danmark.
Husk at du året rundt kan indlevere dit brugte tøj til genbrug i Kirkens Korshærs genbrugsbutikker.
Find en nær dig.  
Genbrug | Kirkens Korshær >>