Mette Helena deler ud af gode råd til indretningen

Mette Helena deler ud af gode råd til indretningen

Nyhed!

Mette Helena Rasmussen, er indehaver af boligbloggen Retrovilla og freelance indretningsskribent, men er mest kendt fra sin medvirken som dommer i TV-programmet Nybyggerne og som boligekspert i Go’ Morgen DK. Mette Helena er uddannet billedkunstner, men startede allerede med at arbejde med indretning ved siden af sine studier - et sideprojekt, der i dag er en levevej.

“For mig er indretning en leg. Selvom mange finder det, at indrette et rum udfordrende, behøver det sket ikke at være svært. Man skal huske på, at det ikke er et realkreditlån, man ikke kan fortryde de næste 30 år, man har med at gøre, når man indretter sit hjem. Hvis man maler, kan man altid male det over igen, og et møbel kan skiftes ud eller stilles et andet sted. Man er ikke låst fast, når man indretter,” siger Mette Helena.

Mette Helena fortæller, at det ofte er små ting, der skal til, for at skabe forandring i et rum. Ofte kan noget så simpelt, som at male en væg i en farve, være alt der skal til. Mette Helena arbejder desuden med en bæredygtig tankegang i sin indretning i det hun er fortaler for at købe brugt.

“Man købe brugt, og man kan altid sælge sine ting i igen, så man altid kun har tingene ´til låns´. Der er ingen skam i længere at købe brugt, og det er en rigtig god mulighed for at skabe personlighed. Personlighed kan været et lidt udtømt ord, men for mig handler en velfungerende indretning om, at tilpasse sin indretning den bolig man er i, og nå ind til nerven i den og få det bedste frem.”

Samtidig understreger hun, at en smagfuld og personlig indretning ikke nødvendigvis handler om, at omgive sig med dyre designklassikere i hobetal.

“Selvom snedkerkunst kan være interessant, så er det ikke fordi et hjem kun bliver smukt af, at der står en møbel designklassiker i hvert hjørne. Jeg kan være ligeså begejstret for et no-name objekt, der står i en genbrugsbutik. Ligesom jeg også kan blive blæst helt bagover af nyt design. Det handler meget om formsprog og om at kunne sætte pris på det. “

Mette Helena bliver ofte bedt om at pege på tidens tendenser indenfor indretning, og komme med tips til, hvordan man selv med få greb kan finjustere sin indretning, så den får både personlighed, dybde og bliver interessant. Med dette in mente har vi har adspurgt Mette Helena om, hvilke to indretningstendenser, der kommer til at dominere dette efterår, og hvor i Field’s man bedst finder komponenterne til at få stilen med hjem.

Mette Helena fremhæver to dominerede tendenser, der trækker i hver deres retning. Den ene er flamboyant og farverig. Den anden er udpræget minimalistisk. Læs med her:

Tendens 1: Overload

Stilen: Her møder engelsk ‘cosyness’ spansk laissez faire. Overload handler om mønstermiks, maksimalisme og folklore, og er en form for lag-på-lag-indretning, hvor alt har en betydning, en mening og en historie. Det er en tendens, der handler om hygge og varme, og man skal ikke være bange for at det bliver for meget. Den appelerer til dem, der hele tiden bygger videre på indretningen. Tendensen kræver opfindsomhed, da man ikke skal udskifte alle sine møbler på én gang. Det handler om at udskifte styk for styk og lede efter de præcise genstande, der kan gøre hjemmet interesant. Derved kommer der også et mangeartet udtryk, fordi alt ikke er købt på samme tidspunkt. Alt har en plads og en historie, og der er plads til pudsighederne.

Indretningselementer: I denne indretning finder du tapeter på væggene, hvor der hænger et væld af objekter ovenpå. Billeder i forskellige rammer, eksotiske masker, franske plakater mm. Du vil finde tunge gardiner og stofbetrukne møbler - genre mønstrede, og i prints og mønstre, der ikke nødvendigvis er et naturlig match. Der er desuden både plads til antikke arvestykker og kitschede, italienske barborde i plast. Alt tjener som en del af den samlede fortælling.

Dominerende farver: Farverne i dette hjem er flamboyante. Tænk stærk rød, orange og elementer komplementærfarver som grøn, blå og lilla.

Musthaves: Mønstret tapet eller farvede vægge er et must. Tænk desuden i at integrere mønstrede tekstiler og gardiner.

Her får du stilen i Field’s: Start i Bilka med at købe noget maling, og mal en væg. Gerne i en modig farve. Find tunge, mønstrede gardiner i H&M Home, og farvede eller mønstrede elementer som vaser, krukker, æsker, puder mm. i Søstrene Grene.

Tendens 2: Back to nature

Stilen: Back to nature er en form for slow living, der manifesterer sig i indretningen. Her skal vores hjem udgøre en roligbase, eller en oase, der er som en antidote til den stress og den mentale overstimulering, verden udenfor hjemmet byder en. I hjemmet skal vi genoplades, og alle elementer i indretningen skal reflektere ro og minimal visuel uro for øjet. Samtidig henvender stilen sig til dem, der tilgår indretningen om, at møblerne ikke skal skiftes ud hele tiden. Der er en kvalitetsbevidsthed og en holdbarhedsorientering, og en lyst til at investere i enkle, underspillede kvalitetsmøbler, der får lov at udgøre essensen af indretningen. Desuden appellerer stilen til dem, der stiller krav til bæredygtighed og dem, der har en bevidsthed om måden møblerne er producerede på, og om materialerne beskaffenhed. Historikken i produktet er med andre ord lige så vigtig som selve designet. Det er minimalisme på en meget enkel og kvalitetsbevidst måde.

Indretningselementer: Kæmpestore enkle møbler, lyse farver, store planker, marmor, organiske former, enkelhed.

Dominerende farver: Beige og naturfarver i samspil med rene materialer som hør, bomuld, lærred, fløjl samt marmor og planker i træ. Væggene behøver ikke nødvendigvis være hvide. Gå efter douche farver som en lys kaffe latte, sart fersken eller blid beige, som er utrolig elegant og roligt for øjet.

Musthaves: Invester i en stor flydersofa: rummet kan sagtens være stort set tomt i øvrigt, men det store møbel i midten bliver det, der former indretningen. Hold væggene rene og rolige. Gør sofaen ekstra indbydende med sofapuder, men vælg nogle, der er nærmest usynlige og ikke larmer. De skal helst næsten gå i et med sofaen og udelukkende være til for at skabe ro og komfort. Vælg et sofabord i marmor eller i rå planker af miljøcertificeret træ.

Her får du stilen i Field’s: Invester i nyt sengetøj i hør eller økologisk bomuld fra H&M Home’s ‘Concious’-linje. I Bolia kan du du finde din nye sofa, der tilmed er produceret med miljøet for omtanke i Bolias nye 2020-kollektion, der er består af nye, tidløse designklassikere, skabt under en ny naturlig strategi med reglen; ”Less but better”, hvilket betyder at kollektionen består af færre, men kvalitetsmæssigt bedre designs, hvor fokus er rettet mod håndværk og holdbarhed.

Slutteligt fremhæver Mette Helena, at der under begge tendenser findes en fælles mikrotendens, der går ud på at genbrug er cool, og at det er blevet in at sælge sine brugte ting videre og selv købe brugt. Der er værdi i at ophavet i ens ting ikke nødvendigvis kan aflæses - uanset om du hælder mest til det flamboyante eller minimalistiske udtryk.