Mette Helenas 4 tips til at indrette bæredygtigt

Mette Helenas 4 tips til at indrette bæredygtigt

Act for Good

Bæredygtighed er ikke til at komme uden om. Hvad enten det er den mad, vi spiser, den bil vi kører i, det tøj vi går i eller måden vi indretter os på. Men det kan være en jungle at navigere i ansvarlige produktionskæder, CSR- og miljøcertificeringer, rene materialer og så videre, når man samtidig også ønsker at bo smukt og i overensstemmelse med tidens trends - og ikke mindst fornye sit hjem fra tid til anden. Field’s indretningsekspert, Mette Helena, guider her til hvordan du indretter med bæredygtig omtanke, og giver sine bud på, hvor du køber mest bæredygtigt ind til dit hjem i Field’s.

“Vi kommer ikke uden om bæredygtighed. Heller ikke i indretningen. Særligt den helt unge generation er efter os voksne, og kræver, at vi tager ansvar for miljøet. Det lægger et stort pres på vores måde at forbruge på, og et endnu større pres på brands, designere og butikker for at imødekomme vores krav,” siger Mette Helena.

“Heldigvis er der mange brands, der helt automatisk tænker bæredygtigt. Et eksempel er designvirksomheden Mater (forhandles hos Illums Bolighus, red.). De sætter gamle designklassiker i nyproduktion - men i nye materialer, der er bæredygtige, eksempelvis plast af fiskenet fra verdenshavene. Derved bliver der ‘ryddet op’  og genanvendt samtidig med at man skaber nyt. Det gør, at vi kan forsvare at købe nyt,” fortæller Mette Helena.

Der er mange måder, at være bæredygtig på, og det vigtigste er at huske på, at alt man gør, betyder noget i det store regnskab. Så selvom man kan fristes til at tro, at man skal gøre alt på en gang, for at have omtanke for miljøet, og at det kan være lige meget, hvis ikke man lever i fuldkommen bæredygtig synergi, så har de små ting også ret. Find ud af, hvad der giver mening for dig at efterleve i din hverdag. Vil du støtte organisationer, der planter træer for hver produkt, der produceres, vil du gå all-in på at sortere affald, eller vil du tage personligt ansvar og kontinuerligt sælge de ting (møbler, tøj, osv.) som du ikke bruger, videre til folk, der får ny glæde af dem. Vælg dine kampe - eller indsatsområder og hold ved.

Mette Helena har også selv nogle punkter, hun selv kan stå inde for, når det gælder om at bo og indrette mere bæredygtigt.

Mette Helenas 4 tip til at indrette bæredygtigt

Køb kvalitet

At investere i kvalitetsmøbler i tidløst design betyder, at møblerne holder i mange år. De vil ikke på samme måde slides op og miste værdi, som billigere udgaver. Sofaer fra Bolia vil eksempelvis altid holde en vis værdi, hvilket gør det lettere at sælge møblet videre, hvis man selv skulle få lyst til noget andet. På den måde kan man med god samvittighed gøre de dyre køb, når man ved, at møblets levetid ikke nødvendigvis ender, når ens personlige stil eller behov ændres.

Gem dine rester

Har du stof, malerrester, tapet, knapper eller greb til overs, så gem dem. Maling på en enkelt overflade kan hurtigt give et rum nyt liv - og hvis du gemmer dine malerrester fra gang til gang sparer du miljøet ved ikke at købe en ny spand hver gang du får lyt til at give en væg eller et møbel et nyt udtryk. Nogle gange er en ny farve alt der skal til for at et rum eller objekt får nyt liv, og det kan ofte sagtens afhjælpe lysten til at købe nyt. Det samme gælder stof eller greb: Giv dine gamle møbler nyt liv ved at ombetrække dem eller skifte greb eller knapper før smider dem ud og køber nyt. Du kan også finde knapper, bånd mm. i butikker som Søstrene Grene, hvis du ikke selv ligger inde med et lager. Men husk som udgangspunkt at tænke over hvad du kan gøre ved de ting, du har, inden du skifter alt ud og køber nyt.

Genbrug og gensalg

Det er ikke længere en skam at købe brugt. For mange er der faktisk gået sport i at trawle loppemarkeder og DBA for at finde de mest personlige ting, og bidrage til den bæredygtige cirkulærøkonomi. Her spiller begge ovenstående punkter også ind: hvis du køber (nyt), med henblik på at sælge videre, så hav kvaliteten for øje. Køber du brugt, så tænk over om det du køber har potentiale til at blive fornyet undevejs med afslibning, maling eller nyt betræk. Uanset hvad, så er det god skik altid at tænke over et produkts levetid, der går ud over egen næsetip.

Små ting i hverdagen

Lidt har også ret: Karklude, hviskestykker og de vaskemidler du bruger til opvask, tøjvask mm. har også meget at sige for miljøet. Hos Bahne kan du eksempelvis finde opvaskemiddel og håndsæbe fra Hay, der har de skønneste duft af enebærtræ, og er fri for kunstig farve og parabener. Produktet er lavet i Sverige og kommer i en biologisk nedbrydelig flaske. Du kan også med fordel udskifte dine engangs karklude, viskestykker og vatrundeller med hjemmehæklede alternativer (find garn i Søstrene Grene) - eller find strikkede karklude mm i Bahne - eksempelvis fra Humdakins, lavet i 100% økologisk GOTS certificeret bomuld. Kludende er det miljø rigtige valg til køkkenet der samtidig er dekorative og effektive.

Her shopper du med bæredygtig omtanke i Field’s

Bahne

Hvad enten du går efter økokologi, fairtrade eller genbrugsmaterialer, har Bahne et stort udvalg af produkter, der på hver deres vis gør noget aktivt for at skåne klima, miljø og mennesker. Du finder alt fra sengetøj til håndsæber, dekorationsobjekter, glas og håndklæder. Find mere inspiration på https://www.bahne.dk/inspiration/lad-dig-inspirere/go-green så du ved, hvad du skal kigge efter, når du besøger Bahne i Field’s.

Magasin

Magasins egen håndklæde serie, er skabt med etisk produktion og ingen skadelig kemi for øge, og har fokus på bæredygtige materialer. Blandt andet indeholder håndklædeserie 48% bambus, der grundet bambussens hurtigt voksende egenskab, er langt mere bæredygtig end bomuld. Find serien i Magasin i Field’s.

Bolia

Bolia leverer ikke blot design I høj kvalitet og eksklusivt, tidløst design. De har netop lanceret første kollektion i en helt ny bæredygtig strategi, hvor bæredygtighed tænkes ind hele vejen fra designerens første skitser til det færdige produkt. 2020-kollektionen har styrket fokus på rene og certificerede råmaterialer, håndværksmæssig kvalitet og et opgør med kortvarige forbrugertrends. Målet er at nyfortolke skandinavisk design og samtidigt udvikle stilrene produkter, med en meget lang leve- og nydelsestid. Og netop holdbarheden er en helt essentiel del af den nye bæredygtige designstrategi. Kort sagt: Buy less, but better.

Illums Bolighus

Hos Illums Bolighus finder du bæredygtige plakater fra Paper Collective. Plakaterne er lavet af FSC certificeret papir og produceres lokalt i Danmark. Produktionen er svanemærket, hvilket vil sige at der fra produktionens side er fokus på at mindske den samlede miljøbelastning, så det gavner vores sundhed, miljøet og jordens ressourcer. Ud over at have stor fokus på kvaliteten af plakaterne, er det også essentielt for Paper Collective, at de aktivt er med til at gøre en forskel. For hver plakat der bliver solgt, går en del af salget til The Paper Collective Project, der i øjeblikket er ved at opbygge en skole i Taplejung regionen i Nepal. Med andre ord får du ikke blot et smukt stykke kunst til dit hjem med et produkt fra Paper Collective: Du er også med til at støtte en miljøbevidst virksomhed, som tænker på mere og andre end sig selv

H&M Home

Hos H&M Home finder du for hver dag der går flere og flere varer med mærket ‘Concious’. Hos H&M er ambitionen, at alt virksomheden producerer i 2030 skal være af 100% genanvendte materialer, og at virksomheden i 2050 skal være CO2-neutral. Ved at gå efter ‘Concious’-mærket er du sikker på, at det produkt, du står med, er lavet af bæredygtige materialer. Blandt andet økologisk bomuld, hvor målet er, at al den bomuld H&M anvender, skal komme fra bæredygtige kilder inden 2020.  I dag anvender H&M tre typer bæredygtig bomuld: økologisk bomuld, som dyrkes uden brug af syntetiske pesticider og kunstgødning og som ikke indeholder genmodificerede organismer; genanvendt bomuld som fremstilles af genbrugt tøj og tekstilrester, og BCI-bomuld (Better Cotton Initiative), som er en certificeret type bomuld, der mindsker påvirkningen af miljøet samt forbedrer arbejdsforholdene i bomuldsproduktionen.