oprydning1920x580responsive 1 of 1

Slip af med dit rod

5 nemme trin

Du kender det sikkert. Du er allerede forsinket, børnene hiver i dig fra alle sider, og du løber febrilsk rundt for at finde deres skoletasker og dine nøgler, mobil og pung. 
Men ovenstående scenarie slutter nu. Foråret banker på, og det er nu, du skal gøre dit hjem klar til lysere tider. Denne gang nøjes du ikke med støvsugning og gulvvask. Du giver hele hjemmet en ordentlig omgang i ren Marie Kondo-stil. Du skal sortere, kassere, opmagasinere og til sidst giver du den gas med gulvskrubben. Det vil med garanti give dig både overskud og fornyet energi. 

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo fra Netflix-serien “Tidying up with Marie Kondo” er på alles læber. Hun har fået hele verden til at gå oprydningsamok, og nu er det din tur. I denne artikel tager vi udgangspunkt i netop hendes “KonMari-metode”, og Marie Kondo lover, at hvis du følger hendes metode en gang for alle, vil du leve i orden resten af livet. What’s not to like? 

1) PLANLÆG OPRYDNINGSDAGEN

“KonMari” kan lyde som en trylleformular, men det er altså ikke magi. Derfor skal du forvente, at oprydningen tager tid. 
Når du først går i gang, så er det ifølge Marie Kondo vigtigt, at du går efter perfektion. Hvis du går halvhjertet til værks, får du aldrig bugt med rodet. Så frem med kalenderen og find en dag eller to, alt efter hvor stor en bolig, du har. 
Husk, at det i sidste ende vil spare dig tid, når du ikke dagligt skal løbe forvirret rundt og lede efter alle dine ting. 

2) GENNEMGÅ ALLE DINE TING

Du plejer måske at tage et rum ad gangen, men Marie Kondo anbefaler, at du i stedet gennemgår dine ting i kategorier. Du har nemlig sandsynligvis flere af de samme ting fordelt i forskellige rum, og for at få bedst styr på tingene skal du gennemgå dem kategori for kategori. 
Rækkefølgen er heller ikke ligegyldig. Marie Kondo råder til altid at gennemgå de nemmeste kategorier først. Det er for at træne din beslutningsevne. Det kan for eksempel give god mening at starte med tøj og sko, da der oftest ikke er så mange følelser forbundet med kjoler og klipklappere sammenlignet med for eksempel arvestykker, som kan have stor affektionsværdi.
Når du har besluttet, hvilken kategori du starter med, skal du samle ALT fra kategorien i en bunke. På den måde ser du rent visuelt, hvor meget du egentlig har. 
CTA: Bliver du sulten midt i oprydningen? Smut fordi Field’s Food Lounge og få dig et godt måltid. Se alle de gode spisesteder her. 

3) SMID UD

“Bringer den dig glæde?”. Sådan skal du spørge dig selv, hver gang du hiver noget op fra den store bunke, du har samlet. Hvis tingen ikke bringer dig glæde, er det tid til at sige farvel og sende den mod genbrugsbutikken. Du skal mærke efter hver gang og gennemgå hele bunken - genstand for genstand. Ifølge Marie Kondo er det en proces, der også kan hjælpe dig med at vælge de gode ting til i andre aspekter af livet. 
Når du gennemgår dine ting, er det vigtigt, at du tænker på, om det giver dig glæde her og nu. Vi har ifølge oprydningsguruen en tendens til at gemme ting, som engang gav os glæde, eller som vi tror, vil bringe os glæde i fremtiden.

4) BRING ORDEN I SAGERNE

Det gælder nu om at bringe orden i sagerne ved at opbevare dine ting på den rigtige måde. Du skal finde en plads til alt, du ejer. Også småting som kvitteringer eller klippekortet til svømmehallen, som du aldrig får brugt. Hvis tingene ikke har en fast plads, øger det nemlig risikoen for, at det ender som rod. 
Den japanske guru foreslår, at du opbevarer stort set alle dine ting i opbevaringskasser - gerne med inddelte rum. Du må ikke stable tingene ovenpå hinanden. I stedet skal sørge for at opmagasinere vertikalt, så alle tingene er synlige. Det vil hjælpe dig, når du skal finde dine ting. 
Se vores bud på flotte opbevaringsløsninger nederst i artiklen. 

5) SVING STØVSUGEREN

Både oprydning og rengøring spiller en rolle for dit mentale velvære. Du har sandsynligvis brugt timevis på at nå til sidste trin, så giv ikke op nu. Du vil takke dig selv - og Marie Kondo - når du er færdig. For ifølge den japanske oprydningsekspert lærer du dig selv at kende, når du rydder op, mens rengøring er omsorg for dig selv. 
Så frem med støvsugeren og gulvskrubben. Nu kan foråret bare komme an!

Vil du gerne indrette dit hjem mere bæredygtigt? Få Mette Helenas 4 tips her.

Fem flotte opbevaringsløsninger: 

Opbevaringskasser behøver ikke være kedelige. Du kan for eksempel købe Hays “Colour Crate kasser”, som kommer i flere forskellige størrelser og farver. Priser fra 39 kr. Du kan finde de moderne kasser i Bahne på plan 0 i Field’s. 

Det danske mærke Nomess Copenhagen har specialiseret sig i moderne opbevaringsløsninger. For eksempel deres smykkeboks i gennemsigtigt plexiglas. Den er opdelt i rum, så halskæder, armbånd og øreringe kan have deres egen plads. Smykkeboksen koster 299 kr., og kan findes i Magasin på plan 1 i Field’s. 

Gem skoene væk og spar plads med et skoskab. I JYSK på plan 0 i Field’s, kan du finde skoskabe i forskellige materialer og størrelser. Priser fra 300 kr.

Æsker i finurlige farver og former. I Søstrene Grene på plan 1 i Field’s finder du altid et stort udvalg af opbevaringsæsker til en god pris. Hvad enten æskerne skal stå på børneværelset eller i stuen, har Søstrene Grene nogle, der passer ind. 

Krukker og kurve kan også bruges til opbevaring. I Bolia finder du et stort udvalg af dekorative krukker og kurve. Du finder Bolia på plan 1 i Field’s.